Založ si blog

Slušnosť nadovšetko

Váhal som, dlho som zvažoval, kým som vzal pero do ruky. Žijeme totiž vo veľmi búrlivom svete a nemenej rozhnevanej spoločnosti.

Vyslovenie názoru či zaujatie postoja, nech je už akýkoľvek, je poväčšine prijaté s ostrou kritikou večných nespokojencov, ktorí len striehnu na príležitosť niečo alebo niekoho spochybniť, ba neraz až hrubo uraziť a vysmiať.

Všetci sa dovolávame slušnosti, dokonca za ňu demonštrujeme v uliciach, no pritom už tento samotný zápas vedieme neférovými prostriedkami. Ak hovorím všetci, myslím predovšetkým tých, čo kričia z tribún, rádií či televíznych obrazoviek – zovšadiaľ, odkiaľ je ich dobre vidieť a počuť, teda kde majú obecenstvo a poslucháčstvo. Je otázne, či vo svojich prejavoch naozaj hovoria za všetkých, čo si ich prišli vypočuť, ako to veľkohubo tvrdia.

S písaným slovom je to však oveľa zložitejšie. Čo je raz napísané, ťažko vymazať, tobôž odvolať. Môžem sa preto iba diviť, že práve mnohí novinári už na to dnes nedbajú a nerobia si s tým žiadnu starosť. Veď je sloboda slova… tak čo?

Isteže, i aj by som mohol zvoliť tvrdšie slová: označiť zo sna hovoriacu novinárku za tupú, celebritného herca, čo chcel byť za každú cenu vtipný, za hulváta a úspešnú športovkyňu, ktorá nás odmietla reprezentovať, za zradkyňu.

A mohol by som aj pokračovať, nikoho nešetriť. Trebárs nazvať parlamentnú političku husou, ďalšiu poslankyňu prostitútkou,jej hyperaktívneho kolegu, trpiaceho mesiášskym komplexom, psychopatom a samoľúbeho pseudofilantropa, ktorého taktiež každý pozná, klamárom, podvodníkom a pokrytcom.

No neurobím to, porušil by som pravidla slušnosti, na ktoré sa aj ja sám odvolávam.

 

 

Akoby ani nebolo po voľbách

20.11.2023

Akoby ani nebolo po voľbách. Hlavne bývalé vládne strany, ktoré si ešte pred voľbami pre seba uzurpovali prívlastok „demokratické“, nám dnes ukazujú, že nie sú schopné akceptovať vôľu občanov a vyrovnať sa s povolebnou realitou. A pritom práve im chýba základný demokratický obsah, teda členská základňa, ktorá by ich oprávňovala považovať sa za [...]

Ryba smrdí od hlavy, p. prezidentka

23.05.2023

Rusko je agresor, Ukrajina sa iba bráni! Už viac než rok počúvame z úst mnohých našich politikov tieto „odsudzujúce“ slová, a to bez akejkoľvek ochoty aspoň si vypočuť argumenty ruskej strany. A najmä naša p. prezidentka si s nimi úplne vystačí pri ospravedlňovaní svojho nenávistného protiruského postoja. Samozrejme, v tejto vojne je každému jasné, kto je [...]

Zamyslenie

06.04.2023

Darmo sa budeme obzerať, to, čo sme si museli pretrpieť za ostatné roky, nemá u nás obdoby a naisto sa nadlho zapíše do na našich politických dejín. Samozrejme, neblaho, ako varovanie, čo všetko sa dá za tri roky dobabrať. Musí byť slepý, kto dnes nevidí, aké hlboké spoločensko-ekonomické škody tu matovičovsko-hegerovská klika za ten čas napáchala. Pravdaže, aj s [...]

Nemecko, polizei, polícia

Nemecko zatklo muža za špionáž pre Čínu, odovzdával informácie z europarlamentu. Peking reaguje

23.04.2024 12:00

Spolková generálna prokuratúra tvrdí, že sledoval aktivity čínskej opozície v Nemecku.

karlova ves, električka, bratislava, Segnerovsa

V Karlovej Vsi zrazila električka chodkyňu, skončila v nemocnici

23.04.2024 11:18

Polícia chodcom zdôrazňuje, že sú povinní dať električke prednosť aj na neriadených priechodoch pre chodcov.

kalamita, lykožrút, Čierny Balog

Mimoriadnu situáciu pre lykožrúta rozšírili aj na okresy Revúca a Detva

23.04.2024 10:56

Na lykožrútovú kalamitu v okolí Čierneho Balogu upozornili lesníci začiatkom marca.

medveď, svit

Po cyklistickom chodníku vo Svite sa pohyboval medveď

23.04.2024 10:43

Mesto Svit v Popradskom okrese vyzýva obyvateľov i návštevníkov na opatrnosť.

jaronavar

Kto nepočúva, nech ani nehovorí...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 29
Celková čítanosť: 83717x
Priemerná čítanosť článkov: 2887x

Autor blogu

Kategórie