Založ si blog

Test pravdy

Každoročne, a to bez výraznejšieho posunu k lepšiemu, sa z testovania deviatakov dozvedáme, že ich najväčším problémom je čítanie s porozumením. Ako by to dopadlo v prípade hovoreného slova, nechám už radšej bokom, i keď vzhľadom na ich mladučký vek to ešte vždy, za pomoci učiteľov, môžu dobehnúť a napraviť.

Horšie je, že aj mnohí z tých, čo sa hovoreným a písaným slovom profesionálne živia, pre ktorých je pero a slovo pracovným nástrojom, majú problémy s vyjadrovaním vlastných myšlienok či koncipovaním zrozumiteľného textu. Isteže, tento svoj, povedzme nedostatok, môžu zakrývať cieleným úmyslom, a, popravde, tí zbehlejší a skúsenejší to aj vedome robia.

Keď sa tak správajú politici a nepresahujú tým limity elementárnej slušnosti, dá sa to v miere slobody slova akceptovať, ale ak pritom iba prezentujú myšlienky druhých, a ešte k tomu neoverených novinárskych informácií, tak je to už za čiarou nielen politickej korektnosti, ale aj za hranicou demokratických zásad a spoločenských pravidiel.

A o to väčšmi, keď sa to týka najvyšších ústavných predstaviteľov. Ani p. Kiska, ako hlava štátu, nemôže predsa vo svojich vyjadreniach dehonestovať štátne orgány, a tým aj celú spoločnosť, ktorú z „vôle ľudu“ navonok reprezentuje, a pritom sa navyše opierať o nepodložené informácie denníka pochybnej povesti, a tobôž z pera zaujatého a ktohovie kým plateného novinára. Svedčí to nielen o absolútnom nezvládnutí prezidentskej funkcie, ale aj o jeho „nesvojprávnosti“ v konaní. Je totiž čoraz zreteľnejšie, že celý čas bol iba figúrkou v hre, ktorú rozbehol ktosi, o kom my ostatní doteraz ani netušíme.

Hoci si osobne myslím, že zverenú úlohu nezvládol a že ako politik skončil, ešte dohrá svoju rolu „ľudomila“ a po príklade p. Radičovej dostane aj adekvátnu odmenu v podobe lukratívneho postu, niekde pomimo nášho verejného života.  Ak mal byť pre nás ako prezident prísľubom a nositeľom spoločenskej zmeny v myslení, garantom slobody a väčšej zodpovednosti zo strany štátu k občanom, tak to nám jednoducho nevyšlo a zmenil sa iba na stonavého hovorcu opozície, bez akejkoľvek vlastnej vízie budúcnosti. A tak aj jeho terajšia politická iniciatíva je len ďalším zúfalým pokusom o splnenie úlohy, teda zhodenie vlády.

Súčasná, médiami vyvolaná kauza odvlečeného či domov „navráteného“ vietnamského zločinca, je už vari pre opozíciu poslednou šancou, ako sa dostať k moci, a to ešte v čase, keď to má pre ňu politický význam, keď to môže ovplyvniť nielen prezidentské, ale i o nič menej dôležité sudcovské voľby.

Zdá sa, že teraz je na rade Most – Híd, a bude záležať na jeho vôli, či už v tejto fáze hry odkryje karty, keďže neúspešná kandidatúra p. Bugára na post prezidenta, môže byť aj jeho posledným politickým počinom na čele tejto strany. A dnes nik netuší, ako to túto, vnútorne málo konsolidovanú stranu zmení.

Akoby ani nebolo po voľbách

20.11.2023

Akoby ani nebolo po voľbách. Hlavne bývalé vládne strany, ktoré si ešte pred voľbami pre seba uzurpovali prívlastok „demokratické“, nám dnes ukazujú, že nie sú schopné akceptovať vôľu občanov a vyrovnať sa s povolebnou realitou. A pritom práve im chýba základný demokratický obsah, teda členská základňa, ktorá by ich oprávňovala považovať sa za [...]

Ryba smrdí od hlavy, p. prezidentka

23.05.2023

Rusko je agresor, Ukrajina sa iba bráni! Už viac než rok počúvame z úst mnohých našich politikov tieto „odsudzujúce“ slová, a to bez akejkoľvek ochoty aspoň si vypočuť argumenty ruskej strany. A najmä naša p. prezidentka si s nimi úplne vystačí pri ospravedlňovaní svojho nenávistného protiruského postoja. Samozrejme, v tejto vojne je každému jasné, kto je [...]

Zamyslenie

06.04.2023

Darmo sa budeme obzerať, to, čo sme si museli pretrpieť za ostatné roky, nemá u nás obdoby a naisto sa nadlho zapíše do na našich politických dejín. Samozrejme, neblaho, ako varovanie, čo všetko sa dá za tri roky dobabrať. Musí byť slepý, kto dnes nevidí, aké hlboké spoločensko-ekonomické škody tu matovičovsko-hegerovská klika za ten čas napáchala. Pravdaže, aj s [...]

hazard, hracie automaty, vyherne automaty

Poslanci schválili úplný zákaz pôsobenia herní a kasín na území Banskej Bystrice

23.04.2024 18:38

Mestskí poslanci posledných viac ako desať rokov pravidelne diskutovali o regulácii hazardných hier, ale nikdy ich úplne nezakázali.

Peter Náhlik

Parlamentný výbor chce od poslanca Náhlika vysvetlenie k jeho majetkovým pomerom

23.04.2024 17:45

Mal by vysvetľovať, prečo neuviedol v majetkovom priznaní za rok 2022, že vlastní vilu v Bratislave.

MK SR, ministerstvo kultury

Poslanci ukončili debatu o zmenách v FPU, hlasovať budú v stredu

23.04.2024 17:31

Zmeny majú podľa predkladateľa Michelka pomôcť kultúre. Namieta to opozícia, na zmeny nie sú podľa nej dostatočné dôvody.

jaronavar

Kto nepočúva, nech ani nehovorí...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 29
Celková čítanosť: 83733x
Priemerná čítanosť článkov: 2887x

Autor blogu

Kategórie