Založ si blog

Strach z pomsty

Čo iné ako rozhorčenie, zlosť a nenávisť, ba až znepokojenie a strach, môžeme pocítiť pri vystúpeniach p. Matoviča. Samozrejme, je to len na nás, vždy to závisí od nášho pohľadu –  a teda, či sme jeho podporovatelia, alebo ho pokladáme iba za samoľúbeho exhibicionistu, prípadne táravého pomätenca, alebo v tom najhoršom prípade nebezpečného manipulátora.

Pravdou však určite je, že sa veľmi rád počúva, ako to otvorene priznal. Doslova sa rozžiaril, že je zas téma, že je zas o čom hovoriť, teda, že sa opäť našiel niekto, koho je treba ľudsky znevážiť, verejne ponížiť, v mene machiavelistickej morálky vlastného zviditeľnenia. Tentoraz je to p. Kresák, podľa jeho slov donášač, veď čoby záležalo, že odvtedy uplynulo viac než tridsať rokov a on nemá takmer žiadnej potuchy o tom, ako sa vtedy žilo.

Na vysvetlenie, tieto slová nemajú byť obhajobou p. Kresáka. Ak totiž „urobil“ viac, než len musel, určite ho to diskvalifikuje na post ústavného sudcu, i keď pracovať pre rozviedku v cudzom, vtedy znepriatelenom štáte, dozaista nie je obyčajné donášačstvo a nieslo to obrovské riziká. O tom by p. Matoviča mohol poučiť jeho „stranícky“ kolega p. Budaj, a to nielen vlastnou skúsenosťou, verme že ozaj vynútenou spoluprácou s ŠtB, ale dozaista i dobrou znalosťou vtedajších pomerov, a teda aj faktu, že jeho politickým lustrovaním by dnes neprešiel žiaden súčasný šesťdesiatnik, keďže, až na zopár výnimiek, každý sa vtedy správali lojálne voči štátu a spoločnosti. Treba však pritom vziať na zreteľ, že vtedajšia spoločenská súdržnosť ďaleko presahovala tú dnešnú, a hoci sa to zdá neuveriteľné, pramenila z ľudskej spolupatričnosti a nemala súčasný politicko-ideologický rozmer.

Preto by si p. Matovič a ďalší, akože minulosťou nezaťažení „politici“, pri každom vyslovenom úsudku na vtedajšie pomery mali uvedomiť, že svojou neznalosťou, naivitou a arogantnosťou znevažujú a urážajú celé dve ľudské generácie, vrátane vlastných otcov a matiek, ktorí pod vplyvom ideológie doby celý čas verili, že práve pre nich budujú, povedané pateticky, spravodlivejšiu spoločnosť a ľudskejší svet.

Že sa aj vtedy našlo mnoho politických farizejov, čo si to vysvetlili po svojom a túto, povedzme dobre myslenú spoločenskú zmenu zneužili na svoj prospech, je určite odsúdeniahodné, no čo sa týka peňazí, je to len malicherná ničomnosť oproti postkomunistickým zbohatlíkom, ktorí ich dodnes ťažia a zarábajú bez toho, aby pohli prstom. A pritom sa rovnako kryjú politickým tričkom, ibaže s tým rozdielom, že sa sami postavili na čelo nimi založených strán a hnutí, teda v samotnej podstate nedemokratických, „majiteľských“, vystavaných zhora.

Ale žeby to nebolo iba p. Matovičovi, treba pripustiť, že z pohľadu dnešnej doby, vidiac to očami mladej generácie, sa to už nedá pochopiť, a navyše pod množstvom jednostranných informácií ani objektívne posúdiť. O to viac je preto znepokojujúce, že už aj „falzifikácia“ postkomunistickej doby sa stala pre mnohých, nazvime ich „otvorených politikov“, s plnými ústami jedu a falošnej morálnosti, prostriedkom na spochybňovanie demokratických pomerov v štáte. Nie raz už z ich úst zaznelo, že s uchopením moci skončia ich politickí oponenti za mrežami, a niektorí dokonca zašli aj ďalej, keď i voličovi naznačili, že inou voľbou ako ich, sa stanú pre nich nepriateľmi, čo samozrejme v mnohých z nás vzbudzuje strach a hrôzu. A treba dodať, že to nebolo slová z prostredia ĽSNS, ale vzišli s úst, akože „demokratických“ politikov z radov OĽANO a SaS.

Ide o veľa, o našu budúcnosť, o morálnych sudcov, o čestného prezidenta, o slušnú vládu, a tak, ako to povedal predseda KDH p. Hlina, že popri ĽSNS, práve v p. Harabinovi vidí nebezpečný antisystémový prvok, s čím sa dá súhlasiť, je medzi nami aj mnoho takých, čo rovnaké nebezpečie vypozorovali i v sektárskych politických zoskupeniach OĽANO a SaS.

Akoby ani nebolo po voľbách

20.11.2023

Akoby ani nebolo po voľbách. Hlavne bývalé vládne strany, ktoré si ešte pred voľbami pre seba uzurpovali prívlastok „demokratické“, nám dnes ukazujú, že nie sú schopné akceptovať vôľu občanov a vyrovnať sa s povolebnou realitou. A pritom práve im chýba základný demokratický obsah, teda členská základňa, ktorá by ich oprávňovala považovať sa za [...]

Ryba smrdí od hlavy, p. prezidentka

23.05.2023

Rusko je agresor, Ukrajina sa iba bráni! Už viac než rok počúvame z úst mnohých našich politikov tieto „odsudzujúce“ slová, a to bez akejkoľvek ochoty aspoň si vypočuť argumenty ruskej strany. A najmä naša p. prezidentka si s nimi úplne vystačí pri ospravedlňovaní svojho nenávistného protiruského postoja. Samozrejme, v tejto vojne je každému jasné, kto je [...]

Zamyslenie

06.04.2023

Darmo sa budeme obzerať, to, čo sme si museli pretrpieť za ostatné roky, nemá u nás obdoby a naisto sa nadlho zapíše do na našich politických dejín. Samozrejme, neblaho, ako varovanie, čo všetko sa dá za tri roky dobabrať. Musí byť slepý, kto dnes nevidí, aké hlboké spoločensko-ekonomické škody tu matovičovsko-hegerovská klika za ten čas napáchala. Pravdaže, aj s [...]

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?

trump. súd

Muž, ktorý sa zapálil pri súdnej sieni počas procesu s Trumpom, zomrel

20.04.2024 10:37

Muž, údajne zo štátu Florida, rozdával podľa svedkov v parku letáky obsahujúce konšpiračné teórie.

North Korea tensions balistické strely test

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

20.04.2024 09:47

KĽDR tiež vykonala skúšobný štart protilietadlovej rakety nového typu "Pyoljji-1-2" v Západnom mori.

Grasalkovičová záhrada

Bratislava opäť symbolicky otvára svoje brány, konajú sa mestské dni

20.04.2024 08:57

Pripravené sú prehliadky bežne neprístupných miest, výstavy, divadelné predstavenia, koncerty, workshopy či jazdy historickými vozidlami i Propelerom na druhú stranu Dunaja.

jaronavar

Kto nepočúva, nech ani nehovorí...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 29
Celková čítanosť: 83602x
Priemerná čítanosť článkov: 2883x

Autor blogu

Kategórie