Politická objednávka

20. júna 2018, jaronavar, Nezaradené

Už sa zdalo, že po búrlivej bratislavskej jari sa konečne dočkáme oveľa pokojnejších letných dní.

Keď nám p. prezident oznámil, že sa už v ďalšom volebnom období nebude uchádzať o post hlavy štátu, aj tým najzarytejším odporcom súčasnej vlády, akoby odrazu došla reč.

Dokonca aj protivládne média zmiernili svoju rétoriku, prestali bezhlavo útočiť, všetko, čo vzišlo z vlády spochybňovať, a dopriali jej čas na nadýchnutie.

Avšak, čo nevychádza z dobrej vôle, má poväčšine len veľmi krátke trvanie. Ale čo horšie, že tak ako v skorej jari, bol to aj tentoraz samotný p. prezident, ktorému takýto stav prekážal. Myslím, že už ani nestojí za to, stále sa k tomu vracať, ale práve osoba prezidenta by mala spoločnosť zjednocovať, a nie ju celý čas rozdeľovať, tobôž názorovo deformovať.

A tak je pochopiteľné, že v časti spoločnosti, ktorej dôveru sklamal alebo nikdy nezískal, je dosť kritických hlasov, čo s jeho videním sveta nesúhlasí. Ibaže, v jeho prípade, akoby bolo neslušné už len s ním polemizovať, nieto ešte ho kritizovať. Tým menej, ak si to dovolí jeho politický rival, teda expremiér p. Fico.

Nie prvýkrát, a už vôbec nie náhodou sa v poslednom čase stalo temer pravidlom, že v odvete za kritiku sa ihneď do ulíc zvolávajú ľudia, aby demonštrovali, že za ním stoja. Tentoraz však iniciatíva Za slušné Slovensko nezostala iba pri tom, padlo aj trestné oznámenie, a to len dva dní po jeho kontroverznom prejave, hoci s takmer trojmesačným oneskorením na vtedajšie, ešte premiérom p. Ficom vyslovené tvrdenia.

Bolo by naivné myslieť si, že p. Šeliga a jemu blízki aktivisti tak konajú bez politickej objednávky, keďže aj včerajšie privítanie nespokojných farmárov malo z ich strany politicky podtext.

Aj napriek ich nerozvážnosti a mladíckej nezrelosti, istotne majú dosť rozumu, aby si boli vedomí toho, že s podaním trestného oznámenia na p.Fica, zároveň žalujú prinajmenšom aj polovicu ostatných občanov Slovenska, ktorí za slušnosť považujú úplne iné hodnoty správania ako oni.