Založ si blog

Novinárska etika

Je zarážajúce, ako ľahkovážne pristupuje väčšina novinárov k svojej profesii, k sebe samým, ako toleruje medzi sebou zapredancov, ochotných sa podpísať pod všetko, čo ich zviditeľní a prinesie peniaze.

Mení sa na klišé tvrdenie, že slobodné média, teda nezávislí novinári, sú zárukou demokracie. Dnes už to nie je o slobode, vo väčšine píšu pod cenzúrou, na objednávku, v duchu požiadaviek ich zamestnávateľov, rovnako závislých od svojich sponzorov.

Sloboda bez rešpektovania názorov iných však nie je cesta k pravde, ale svojvôľa, čo by si nielen mienkotvorné média, ale najmä ich čitatelia mali uvedomiť. A tak aj to, čo sa na stránkach médií v ostatnom čase popísalo, nemá veľa spoločného s názorovou pluralitou. Horšie však, že aj investigatívna práca sa dehonestovala na nepodložené obviňovanie, teda povedané pravým slovom, ohováranie. Média sa stali nástrojom na spoločenskú likvidáciu nepohodlných osôb a mnohí ich radoví novinári sa stali nielen sudcami bez talárov, ale aj politikmi bez mandátov.

Darmo sa všemožne bránia, argumentujú, že slúžia verejnosti a že iba otvárajú ľuďom oči. Už dávno sa stratili vo svojich výmysloch, stali sa obeťami vlastnej ctibažnosti, posluhovačmi a poslušnými šíriteľmi cudzích myšlienok, a to až na zopár jedincov, ktorí naozaj uverili, že stoja na strane pravdy.

Netreba vyratúvať, konkretizovať, každý vie o čom a o kom hovorím, koľkým ľuďom ich „pravda“ doposiaľ ublížila a ešte ublíži. Ide však o viac, o ľudskú dôstojnosť, veď všetci vieme, ako ľahko je druhého ponižiť. Títo ľudia už nikdy zo seba nezmyjú špinu, ktorú na nich verejne nakydali.

Isteže, nikto im nebráni písať, nikto ich nechce umlčať, keď upozorňujú na prechmaty politikov, poukazujú na možnú korupciu či dokonca podozrenie na spáchaný zločin, ak pritom plne rešpektujú prezumpciu neviny. Len to nesmú robiť účelovo, v zameraní sa na vopred vybranú skupinu, teda selektovať, nevidiac to, čo im nezapadá do obrazu.

Takíto „skribenti“ sú na škodu svojej profesii, preto nie je na politikoch, ale na samotných novinároch, aby našli spôsob, ako sa od nich dištancovať, teda prijať zmysluplné demokratické pravidlá, ktoré posilnia ich dôveryhodnosť a zohľadnia aj etický rozmer ich práce.

Akoby ani nebolo po voľbách

20.11.2023

Akoby ani nebolo po voľbách. Hlavne bývalé vládne strany, ktoré si ešte pred voľbami pre seba uzurpovali prívlastok „demokratické“, nám dnes ukazujú, že nie sú schopné akceptovať vôľu občanov a vyrovnať sa s povolebnou realitou. A pritom práve im chýba základný demokratický obsah, teda členská základňa, ktorá by ich oprávňovala považovať sa za [...]

Ryba smrdí od hlavy, p. prezidentka

23.05.2023

Rusko je agresor, Ukrajina sa iba bráni! Už viac než rok počúvame z úst mnohých našich politikov tieto „odsudzujúce“ slová, a to bez akejkoľvek ochoty aspoň si vypočuť argumenty ruskej strany. A najmä naša p. prezidentka si s nimi úplne vystačí pri ospravedlňovaní svojho nenávistného protiruského postoja. Samozrejme, v tejto vojne je každému jasné, kto je [...]

Zamyslenie

06.04.2023

Darmo sa budeme obzerať, to, čo sme si museli pretrpieť za ostatné roky, nemá u nás obdoby a naisto sa nadlho zapíše do na našich politických dejín. Samozrejme, neblaho, ako varovanie, čo všetko sa dá za tri roky dobabrať. Musí byť slepý, kto dnes nevidí, aké hlboké spoločensko-ekonomické škody tu matovičovsko-hegerovská klika za ten čas napáchala. Pravdaže, aj s [...]

1. netradicny porod Krompachy

Zámena pacientiek v pražskej nemocnici viedla u jednej k potratu

28.03.2024 17:47

Zamestnanci nemocnice nedodržali interné predpisy a lekári preto operovali nesprávnu pacientku.

polícia, evakuácia, vyhrážky, UK, fakulta

Polícia v Bratislave zadržala medzinárodne hľadaného občana Bosny a Hercegoviny

28.03.2024 17:32

V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody až na 15 rokov.

FTX Bankman Fried

Zakladateľ kryptomenovej burzy FTX ide na 25 rokov do väzenia, klientov obral o 10 miliárd dolárov

28.03.2024 17:13, aktualizované: 17:41

Americká justícia označila prípad za jeden z najväčších podvodov v americkej histórii.

Crocus, Moskva, Rusko, teroristický útok

Teroristický útok si objednali Ukrajinci máme dôkaz, tvrdí Moskva. Nezmysel, opakovane sme vás varovali, reaguje USA

28.03.2024 16:36, aktualizované: 16:48

Za útok v koncertnej sieni v Krasnogorsku na predmestí Moskvy je zodpovedný výlučne Islamský štát, vyhlásil bezpečnostný hovorca Bieleho domu John Kirby.

jaronavar

Kto nepočúva, nech ani nehovorí...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 29
Celková čítanosť: 82978x
Priemerná čítanosť článkov: 2861x

Autor blogu

Kategórie