Založ si blog

Hazard s vlastným menom

Po stredajšom vystúpení p. prezidenta v parlamente, je azda každému, kto si ho pozorne vypočul zrejmé, že už úplne rezignoval na nadstraníckosť a postavil sa otvorene do pozície protivládneho politika.

To, že nie až tak dávno, ešte si to dobre pamätáme, volal po vláde porozumenia, ktorá by nerozdeľovala spoločnosť, mu už u seba samého, hoci stále v postavení hlavy štátu, nijako neprekáža.

Zdá sa, že v jeho prípade naozaj platí to známe biblické, voľne povedané: druhým vyčíta smietku v oku a vo vlastnom brvno nevidí, ak navyše tieto slová by si mnohí z nás mohli vyložiť v oveľa širšom a pre neho nepríjemnejšom kontexte.

Mňa však popravde zaujal iný moment v jeho správe o nás všetkých. Bola to zároveň správa o ňom samom, očividná ochota stať sa hovorcom opozície, a možno až ponúknutie svojho mena, kontaktov a peňazí tej zo strán, ktorá mu neskôr, v tom správnom čase, zverí líderské postavenie.

A možno taká strana už existuje. Myslím tým Progresívne Slovensko, v úzkej spolupráci so stranou SPOLU – občianska demokracia. Konečne by to všetko dostalo aj časovú logiku. Zatiaľ ide o veľmi nečitateľnú, nemú stranu, dá sa povedať bez programu, akoby ešte stále čakala na osobnosť, ktorá ju prebudí k politickému životu.

To si však vyžaduje, ak by tým lídrom mal byť naozaj terajší prezident, aby si najprv urobil poriadok vo vlastnej minulosti, teda ustál a vyvrátil podozrenia, ktoré sa vzniesli proti jeho osobe. Inak svoj boj o svoju politickú budúcnosť už vopred prehral.

Akoby ani nebolo po voľbách

20.11.2023

Akoby ani nebolo po voľbách. Hlavne bývalé vládne strany, ktoré si ešte pred voľbami pre seba uzurpovali prívlastok „demokratické“, nám dnes ukazujú, že nie sú schopné akceptovať vôľu občanov a vyrovnať sa s povolebnou realitou. A pritom práve im chýba základný demokratický obsah, teda členská základňa, ktorá by ich oprávňovala považovať sa za [...]

Ryba smrdí od hlavy, p. prezidentka

23.05.2023

Rusko je agresor, Ukrajina sa iba bráni! Už viac než rok počúvame z úst mnohých našich politikov tieto „odsudzujúce“ slová, a to bez akejkoľvek ochoty aspoň si vypočuť argumenty ruskej strany. A najmä naša p. prezidentka si s nimi úplne vystačí pri ospravedlňovaní svojho nenávistného protiruského postoja. Samozrejme, v tejto vojne je každému jasné, kto je [...]

Zamyslenie

06.04.2023

Darmo sa budeme obzerať, to, čo sme si museli pretrpieť za ostatné roky, nemá u nás obdoby a naisto sa nadlho zapíše do na našich politických dejín. Samozrejme, neblaho, ako varovanie, čo všetko sa dá za tri roky dobabrať. Musí byť slepý, kto dnes nevidí, aké hlboké spoločensko-ekonomické škody tu matovičovsko-hegerovská klika za ten čas napáchala. Pravdaže, aj s [...]

Systém Patriot, PVO

Le Monde: Mnohé krajiny EÚ sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu

23.04.2024 21:45

Šéfovia vlád jednotlivých krajín si dávali dobrý pozor, aby neurobili žiadny konkrétny sľub.

Izrael Palestína Gaza Hamas Rukojemníci Prepustenie

Vojna v Gaze trvá 200 dní. Izrael zosilnil údery, nariadil nové evakuácie na severe

23.04.2024 20:55

Ostreľovanie severu palestínskeho územia bolo za posledný deň jedno z najintenzívnejších od začiatku vojny.

USA Izrael Gaza univerzity protesty

Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku

23.04.2024 19:49

Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Thunbergová

Švédska prokuratúra obvinila Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti

23.04.2024 19:35

Súdy v minulosti už dvakrát uložili celosvetovo známej aktivistke pokutu za občiansku neposlušnosť na klimatických protestoch.

jaronavar

Kto nepočúva, nech ani nehovorí...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 29
Celková čítanosť: 83735x
Priemerná čítanosť článkov: 2887x

Autor blogu

Kategórie