Založ si blog

Sloboda slova či beztrestné urážanie?

Možno nielen mňa zarazilo, koľko energie vynaložil sudca na odôvodnenie svojho rozhodnutia o zastavení trestného stíhania voči p. Matovičovi za trestný čin ohovárania v kauze Belize.

Takmer desať strán textu, bezduchej právnej argumentácie, a pritom neustále odvolávanie sa na rozhodnutia iných, teda cudzích vyšších sudov, ba dokonca opieranie sa o stanoviská Európskeho súdu pre ľudské práva, akoby si ani netrúfal mať vlastný právny názor.

Záver: Uvedený skutok nie je trestným činom, teda laicky povedané, p. Matovičovi nebol preukázaný ohováračsky úmysel, konal v presvedčení, že sa opiera o pravdivé fakty, v slobode slova, a verejne činná osoba, p. Fico, musí zniesť väčšiu mieru kritiky ako „obyčajný človek“. Je to vraj na prospech spoločnosti, v súlade s demokratickými princípmi a názorovou pluralitou.

Samozrejme, aj sudca je len človek, rozhodoval pod tlakom, v logike, aby aj seba samého nevystavil obvineniu z členstva v smeráckej mafii, či nedajbože, justičnej.

Určite však stojí za zmienku k tomu podotknúť: koľko iných a ľudsky dôležitejších prípadov mohol za ten čas rozsúdiť. Veď každým dňom rastie množina občanov, ktorí sa už roky nemôžu domôcť svojich práv vo veciach oveľa nástojčivejších pre ich život. Kým sa oni nemôžu dovolať spravodlivosti, polícia, prokuratúra a súdy sa medzitým zapodievajú, za ich peniaze, osobnými animozitami politikov, poväčšine vykonštruovanými hlúposťami, neraz až obsahovými výkladmi výrokov, ktorých jediným účelom je verejná diskreditácia politických protivníkov.

Je paradoxné, že čo je jasné každému súdnemu človekovi, sudcom akosi uniká. Lenže potom je namieste otázka, či naozaj rozhodujú nezainteresovane a odborne, či sa skôr neriadia podľa toho o koho v spore ide, ako o čo. Príkladom toho môže byť prípad na cti dotknutej sudkyne, keď rozhodnutie súdu padlo na naše pomery až neuveriteľne rýchlo, a navyše išlo o doposiaľ nevídané, exemplárne potrestanie a finančné odškodenie.

Isteže, p. Baránik to určite len tak nenechá, a ktovie, kam až to poženie – peniaze na to bezpochyby má, alebo aspoň vie, odkiaľ ich zohnať. A práve týchto ľudí by sme sa mali spýtať, ako je to u človeka, ktorý sa nevie brániť, a pritom si nemôže dovoliť zaplatiť dobrého advokáta. Ešte si pamätám na kedysi tak skritizovaný a ironizovaný výrok vtedajšieho premiéra p. Fica, voľne povedané, že k právnemu štátu dospejeme až v momente, keď si každý občan v tejto spoločnosti bude môcť dovoliť adekvátnu právnu pomoc, teda bude mu vo finančnej dostupnosti. Mám nedobrý pocit, že dnes sa takémuto stavu skôr vzďaľujeme, ako približujeme.

Neviem či pochopiteľne, u mňa určite nie, a tým sa vonkoncom nestaviam na stranu p. Baránika, ale ujma na cti p. sudkyne v jej prípade dosiahla výšku niekoľkonásobku sumy, aká je súdmi priznávaná pri strate ľudského života. No ak sa vrátim k p. Matovičovi, dnes je už, okrem sudcu, každému, i jeho najvernejšiemu prívržencovi zrejmé, že svoje výroky šíri s vedomým úmyslom poškodiť meno osoby, ktorú si vopred a cielene vybral. Rovnako je to i u ostatných politických a na škodu novinárskeho mena aj mediálnych machiavelistov  typu p. Nicholsonovej, p. Remišovej, či z radu novinárov p. Lukáša, ktorého samotný generálny prokurátor v mene nás všetkých  „omilostil“, a ťažko uveriť, že nie iba pod tlakom udalostí zo začiatku roka.

Nehazardujme, bol by to koniec serióznej diskusie, demokratického dialógu, ak by sme hŕstke falošných prorokov či extrémisticky naladených cynikov s politickými ambíciami, dovolili pod právom slobody slova bezbreho napádať každého, kto s nimi nesúhlasí. Zlý chýr sa šíri rýchlejšie ako dobrý, ťažko ho zastaviť, a tak nestačí iba povedať: „Otče, odpusť im, lebo nevedia, čo vravia.“

Akoby ani nebolo po voľbách

20.11.2023

Akoby ani nebolo po voľbách. Hlavne bývalé vládne strany, ktoré si ešte pred voľbami pre seba uzurpovali prívlastok „demokratické“, nám dnes ukazujú, že nie sú schopné akceptovať vôľu občanov a vyrovnať sa s povolebnou realitou. A pritom práve im chýba základný demokratický obsah, teda členská základňa, ktorá by ich oprávňovala považovať sa za [...]

Ryba smrdí od hlavy, p. prezidentka

23.05.2023

Rusko je agresor, Ukrajina sa iba bráni! Už viac než rok počúvame z úst mnohých našich politikov tieto „odsudzujúce“ slová, a to bez akejkoľvek ochoty aspoň si vypočuť argumenty ruskej strany. A najmä naša p. prezidentka si s nimi úplne vystačí pri ospravedlňovaní svojho nenávistného protiruského postoja. Samozrejme, v tejto vojne je každému jasné, kto je [...]

Zamyslenie

06.04.2023

Darmo sa budeme obzerať, to, čo sme si museli pretrpieť za ostatné roky, nemá u nás obdoby a naisto sa nadlho zapíše do na našich politických dejín. Samozrejme, neblaho, ako varovanie, čo všetko sa dá za tri roky dobabrať. Musí byť slepý, kto dnes nevidí, aké hlboké spoločensko-ekonomické škody tu matovičovsko-hegerovská klika za ten čas napáchala. Pravdaže, aj s [...]

nemecko, polícia, polizei

Nemecká polícia zastrelila muža, ktorý sa s mačetou vyhrážal v knižnici

23.04.2024 23:40

Podľa vyhlásenia bol tento muž polícii známy už skôr. Jeho motív vyhrážania sa v knižnici zatiaľ nie je objasnený.

Systém Patriot, PVO

Le Monde: Mnohé krajiny EÚ sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu

23.04.2024 21:45

Šéfovia vlád jednotlivých krajín si dávali dobrý pozor, aby neurobili žiadny konkrétny sľub.

Izrael Palestína Gaza Hamas Rukojemníci Prepustenie

Vojna v Gaze trvá 200 dní. Izrael zosilnil údery, nariadil nové evakuácie na severe

23.04.2024 20:55

Ostreľovanie severu palestínskeho územia bolo za posledný deň jedno z najintenzívnejších od začiatku vojny.

USA Izrael Gaza univerzity protesty

Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku

23.04.2024 19:49

Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

jaronavar

Kto nepočúva, nech ani nehovorí...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 29
Celková čítanosť: 83764x
Priemerná čítanosť článkov: 2888x

Autor blogu

Kategórie