Založ si blog

Komu veriť?

Je prirodzené a dozaista aj na prospech demokracie, keď vo verejnom priestore vzíde z času na čas občianska iniciatíva so „sebevlastnou“, spoločensky akceptovateľnou názorovou platformou, ktorá sa neskôr rozvinie na politické hnutie.Treba však spozornieť, ak sa to nedeje zdola, a je to iba osobná aktivita mocichtivého jedinca, tobôž ohrdnutého politika, ktorému samoľúbosť a nedostatok pokory bránia v stiahnutí sa z politického výslnia.

Za hádam najokatejší, do oči bijúci príklad politickej márnomyseľnosti, nám môže poslúžiť náš bývalý prezident a jeho novovznikajúca privátna strana Za ľudí. Nielenže ju buduje zhora, bez občianskeho základu a hodnotového ukotvenia, ale stavia ju pre seba, na svoju mieru, keďže ponuky iných strán sa mu nezdali adekvátne jeho postavenia a úrovne.

V tom zmysle je naozaj relevantná otázka, stojí za zváženie, čo väčšie ako post hlavy štátu je ešte v hre, keď sa aj po škandáloch okolo jeho osoby naďalej usiluje zotrvať v politike, a to dokonca s predsavzatím mať rozhodujúci podiel na budúcej vládnej moci. Je to strach, túžba po odplate, politicky motivovaná objednávka, nenaplnená misia…? Veď aj sám vraví, že čelí Ficovej pomste a že sa nedá zastrašiť. A navyše aj angažmán, príchod hovorcu „slušných“ p. Šeligu, v spojitosti s jeho slovami (rozumej tým p. Kisku) o strhnutí moci na svoju stranu, čiže jej vytrhnutí z rúk SMER-u, môže byť varovným odkazom politickým oponentom, že je to on, kto vládne radikálnej bratislavskej ulici.

Keď už nie mu straníckym, tak isto jeho budúcim potenciálnym koaličným partnerom je aj ďalší nedocenený a nepochopený politik p. Beblavý. Chce to poriadnu dávku odvahy, nestačí iba mladícky vzhľad, vyznie to ako nejapný žart, výsmech občana, keď po pätnástich rokoch odžitých v najvyššej politike odrazu založí stranu a vo svojej osobe sľubuje dlho očakávanú spoločenskú zmenu. Aj napriek tomu sa však dnes zdá, že sa opäť chytil novej šance, nie prvýkrát priživil na cudzom úspechu, a po boku mladých a politicky neskúsených progresívcoch výrazne politicky ožil.

Tu sa však treba na trochu dlhšie pristaviť, keďže podľa vyjadrenia bývalého predsedu, tiež len prednedávnom sformovaného hnutia PS p. Štefunka, malo pôvodne iba pripraviť pozíciu novému lídrovi, teda byť v plnej zhode s „Kiskovým projektom“ prevzatia moci.

Zrejme by bolo ďaleko od pravdy, len tak do vetra povedať, že to bol samotný život, čo všetko zmenil. Pravdou však ostáva, že prepad popularity a strata morálneho kreditu p. prezidenta nemohla zostať bez povšimnutia, ak navyše voľba jeho nástupcu bola zatiaľ najväčším politickým úspechom PS. A keďže aj následné voľby do európskeho parlamentu potvrdili politickú životaschopnosť progresívcov, odrazu sa aj p. Kiska stal pre nich problémovou, keď až nie politicky škodlivou personou.

Že pri zrode toho politického „hnutia“ stála a dodnes stoji nadnárodná digitálna oligarchia, je už len tŕpkou poznámkou na záver. Ťažkú hlavu si však progresívci z toho nemusia robiť. Ich mediálna stranícka bunka si s touto nálepkou konania vo vyšších zájmoch, povedané ich rečou, vírusom, hravo poradí – ponúkne občanovi vlastné vysvetlenie, a teda, že sú to len bohapusté výmysly, konšpirácie, nezaložené na pravde, šíriace sa výlučne z prostredia ovládaného ich politickými rivalmi.

A tak sa opäť raz ukáže a stane pravdou, že politika nie je o programoch, ale o peniazoch, a ako sú peniaze cesta k moci, tak je aj moc cesta k peniazom.

 

Akoby ani nebolo po voľbách

20.11.2023

Akoby ani nebolo po voľbách. Hlavne bývalé vládne strany, ktoré si ešte pred voľbami pre seba uzurpovali prívlastok „demokratické“, nám dnes ukazujú, že nie sú schopné akceptovať vôľu občanov a vyrovnať sa s povolebnou realitou. A pritom práve im chýba základný demokratický obsah, teda členská základňa, ktorá by ich oprávňovala považovať sa za [...]

Ryba smrdí od hlavy, p. prezidentka

23.05.2023

Rusko je agresor, Ukrajina sa iba bráni! Už viac než rok počúvame z úst mnohých našich politikov tieto „odsudzujúce“ slová, a to bez akejkoľvek ochoty aspoň si vypočuť argumenty ruskej strany. A najmä naša p. prezidentka si s nimi úplne vystačí pri ospravedlňovaní svojho nenávistného protiruského postoja. Samozrejme, v tejto vojne je každému jasné, kto je [...]

Zamyslenie

06.04.2023

Darmo sa budeme obzerať, to, čo sme si museli pretrpieť za ostatné roky, nemá u nás obdoby a naisto sa nadlho zapíše do na našich politických dejín. Samozrejme, neblaho, ako varovanie, čo všetko sa dá za tri roky dobabrať. Musí byť slepý, kto dnes nevidí, aké hlboké spoločensko-ekonomické škody tu matovičovsko-hegerovská klika za ten čas napáchala. Pravdaže, aj s [...]

električka snd

Ministerstvo električku popred SND neodmietlo. Divadlo argumentuje garážami a štúdiám neverí

30.04.2024 20:53

Vedenie SND si okrem toho plánuje dať posúdiť výsledky štúdií, na ktoré sa hlavné mesto odvoláva

Covid

EMA požaduje aktualizáciu vakcín proti covidu pred ďalšou očkovacou kampaňou

30.04.2024 20:19

Najrozšírenejším variantom na svete je teraz variant JN.1, ktorý "predbehol" subvariant XBB

Javelin, vojna na Ukrajine, vojaci, raketomet, protitanková strela

Čaputovej poradkyňa: Vláda vníma to, čo sa deje na Ukrajine ako bezpečnostnú hrozbu, rozdiel v porovnaní so susedmi je v rétorike

30.04.2024 19:07

Kobzová tvrdí, že Poľsko sa jednoznačne vybral cestou, „ak chceš mier, priprav sa na vojnu“.

Grécko Rodos požiare lesné ľudia evakuácia

Na ruskej Sibíri sa začína sezóna lesných požiarov

30.04.2024 18:52

Kým na východe Sibíri vyčíňajú lesné požiare, viaceré regióny v jej západnej časti pri hraniciach s Kazachstanom sužujú rozsiahle záplavy.

jaronavar

Kto nepočúva, nech ani nehovorí...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 29
Celková čítanosť: 84217x
Priemerná čítanosť článkov: 2904x

Autor blogu

Kategórie